top of page
  • Writer's pictureAljaž Žepič

KAKO NA SLIKI ENOSTAVNO ZAMENJAMO NEBO OZIROMA OZADJE

Verjetno imaš v kakšnem albumu fotografijo, ki bi bila z nekaj popravki prava spletna senzacija, vendar ne veš kako to storiti in kje začeti. Začneš lahko prav s tem blogom, saj imam zate pripravljen blog, ki ti kar se da natančno prikaže kako fotografiji zamenjamo nebo oziroma ozadje. Uporabljal bom program Adobe Photoshop.Za trening lahko uporabiš isti fotografiji kot jaz, če pa imaš svojo pa toliko bolje. Sliki lahko preneseš tukaj:

Mesto - https://unsplash.com/photos/s6xt1mwF_iU

Nebo - https://unsplash.com/photos/vTitvl4O2kE


Začnemo tako, da fotografijo mesta odpremo s programom Adobe Photoshop in se pomaknemo v desni spodnji kot, kjer odklenemo Layer, da ga lahko spreminjamo in urejamo. Ko to storimo, bo ključavnica izginila. Po želji lahko Layer tudi preimenuješ.


Nato označimo Layer z mestom in se pomaknemo na levo stran, kjer imamo menu z orodji s katerimi urejamo fotografijo. Kliknemo na ikono nalivnega per esa oz. na tipkovnici pritisnemo črko P.

S peresom označimo vso območje, ki ga želimo izbrisati oziroma zamenjati.

Ko pridemo okrog in spnemo prvo in zadnjo točko, z desnim klikom na miški od premo meni in kliknemo "Make Selection...".

Feather radius vnesemo med nekje med 0 in 2. Če vnesemo 0, bo zrezano točno kjer smo označili, če je vnesemo večje število pa bodo robovi bolje zaobljeni.
Pomaknemo se v spodnji desni kot in "Add Layer Mask"


Prva stvar, ki jo boš najbrž opazil/a je to, da ni izbrisalo neba, vendar ravno obratno. To lahko obrnemo tako, da na tipkovnici pritisnemo CTRL+I in sliko invertamo. Spodaj desno lahko vidimo, da je ob sliki še dodatna črnobela skica, ki nam prikazuje kater del slike dejansko obstaja in kater je izbrisan.


Sedaj s Photoshopom odpremo še fotografijo neba in jo povlecemo čez našo sliko mesta. Poskrbimo, da je Layer z nebom pomaknjen pod Layer z mestom.

Sedaj lahko nebo prosto premikate v vse smeri, dokler ne najdete najbolj primernega mesta. Paziti je treba tudi, da ni prevelikega odstopanja med fotografijama.


Odtenke na različnih fotografijah lahko reguliraš z več orodji, danes pa ti predstavim orodje "Levels", s katerim urejamo temne in svetle barve.

Lev trikotnik pomaknemo rahlo desno in s tem potemnimo celotno fotografijo ter s tem odpravimo odstopanja med nebom in mestom.

To je to. Fotografijo še shranimo kot JPEG ali PNG format in je pripravljena, da jo objaviš na svoj Instagram ali Facebook profil.


Več blogov o grafičnem oblikovanju pride kmalu. Hvala za branje in upam, da ti uspe, drugače me lahko kontaktiraš in skupaj preurediva fotografijo.

0 comments
bottom of page