• Aljaž Žepič

KAKO VEMO KATERE BARVE SODIJO SKUPAJ IN KAKO JIH KOMBINIRAMO?

V tem blog članku vam bom razložil, katere barve sodijo skupaj. Če se pri kombiniranju barv zanašate le na lasten občutek in ne veste ali barve sploh sodijo skupaj, preberite blog in nikoli več s tem ne boste imeli težav. Iskanju primernih kombinacij, ki sodijo skupaj, se lahko posvetimo zavestno in skoraj matematično. Kombinacije barv najlažje najdemo s pomočjo barvnega kolesa oz. barvnega kroga in tehniko za ustvarjanje barvnih shem. Če upoštevate nekaj enostavnih nasvetov, boste veliko lažje našli ustrezne kombinacije barv, hkrati pa boste vedeli ali barve sodijo skupaj


BARVNO KOLO

Že iz osnovne šole najbrž vsi poznate barvno kolo, ki ga je prvi narisal fizik Isaac Newton, že davnega leta 1666. Temelji na treh različnih vrstah barv:

  • Primarnih

  • Sekundarnih

  • Terciarnih.


PRIMARNE BARVE

Primarne barve sestavljajo rdeča, rumena in modra. Teh treh barv ni mogoče dobiti z nobeno kombinacijo drugih barv, zato se jim tudi reče primarne barve. Vse druge barve pa ustvarjamo z mešanjem teh treh barv.
SEKUNDARNE BARVE

Sekundarne barve so mešanica dveh primarnih barv, nastanejo pa z mešanjem rdeče, rumene in modre barve. Z mešanjem teh barv, dobimo oranžno, zeleno in vijoličasto barvo.
TERCIARNE BARVE

Če zmešamo primarne in sekundarne barve med seboj, potem ustvarimo terciarne barve. To so rumenooranžna, rdečeoranžna, rumenozelena, modrozelena, modrovijoličasta in rdečevijoličasta. Njihova imena so sestavljena iz dveh besed.
TOPLE IN HLADNE BARVE

Barvni krog oz. barvno kolo lahko razdelimo tudi na tople in hladne barve. Tople barve živahne in energične, hladne barve pa delujejo bolj mirno in pomirjujoče. Nevtralne barve so bela, črna in siva.

To so bile osnove barv, sedaj pa si lahko pogledamo, kako jih med seboj kombiniramo, da ustvarimo skladne barvne sheme. Tehnika, ki bo za vas primerna, je odvisna od tega, kaj želite vizualno sporočiti. Če želite poudariti spokojnost, ne boste uporabili komplementarne barve, ki ustvarja zelo žive barven kombinacije. Najprej je torej pomembno, kaj želite z barvami sporočiti, šele nato se lotimo iskanja ustreznih barv.

KOMPLEMENTARNA BARVNA SHEMA

Barvi, ki si na barvnem kolesu ležita nasproti, sta komplementarni. To sta naprimer rdeča in zelena. Visok kontrast komplementarnih barv ustvarja dinamičen in živahen videz. Uporaba te barvne sheme mora biti dobro premišljena, saj lahko te barvne kombinacije tudi motijo, vznemirjajo in dražijo. Komplementarna barvna shema ni primerja v obsežnem merilu in pri besedilu. Odlično pa bo izpadla, ko želite, da nekaj res izstopa.


ANALOGNA BARVNA SHEMA

Ta shema uporablja barve, ki so na barvnem kolesu ena zraven druge. Dizajn, ki ga sestavljejo te barve, deluje mirno, udobno in spokojno. Analogne barvne sheme pogosto najdemo tudi v naravi in so harmonične ter prijetne za oči. Pri analogni barvi morati biti pozorni na to, da imajo barve dovolj kontrasta. Prva barva naj bo prevladujoča, druga podporna, tretja pa le za poudarek, skupaj z belo, sivo ali črno.

TRIADNA BARVNA SHEMA

Triadna barvna shema uporablja barve, ki so enakomerno razporejene okrog barvnega kroga. Zelo živahno izpadejo tudi pri bledih in nenasičenih odtenkih. Za uspešno rabo izberite eno prevladujočo barvo, drugi dve pa uporabljajte za poudarek.


RAZCEPLJENA KOMPLEMENTARNA BARVNA SHEMA

Ta shema je variacija komplemplementarne barvne sheme. Poleg osnovne barve, uporabimo sosednji barvi njene komplementarne barve. Ta barvna shema ima enako močan vizualni kontrast kot komplementarna barvna shema, ampak nosi v sebi manj napetosti. Zaradi enostavne uporabe je razcepljena komplementarna barvna shema zelo uporabna za začetnike.


PRAVOKOTNA BARVNA SHEMA

Ta shema uporablja štiri barve, sestavljene iz dveh parov komplemetarnih parov. Pravokotna shema omogoča veliko različnih variacij, najbolje pa deluje, če je ena barva prevladujoča. Pozornost namenite ravnovesju med toplimi in hladnimi barvami.

KVADRATNA BARVNA SHEMA

Je zelo podobna pravokotni shemi, le da so štiri barve povsem enakomerno razporejene okoli barvnega kolesa. Kvadratna shema prav tako najbolj deluje, če je ena prevladujoča, ne pozabite pa tudi na ravnovesje med toplimi in hladnimi barvami.

To je to. Sedaj pa na delo. Za hitro in enostavno izdelavo vaše barvne sheme pa si lahko pomagate z orodji, ki so brezplačno dostopni na netu.

⦁ Coolors

⦁ Paletton

⦁ W3schools

⦁ Adobe Color CC.


0 comments